Szűrés
Dioptria
Görbület
Márka
A
B
C
D
E
F
G
H
I
J
K
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
U
V
W
X
Y
Z
0-9
Hordási idő
Gyártó
A
B
C
D
E
F
G
H
I
J
K
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
U
V
W
X
Y
Z
0-9
UV Védelem
Lencse/doboz
-
3 - 90
Oxigén áteresztés
-
17 - 130
Víztartalom
-
33 - 80
23 db termék

Tórikus kontaktlencse, vagy más néven cilinderes kontaktlencse

A tórikus, vagy cilinderes kontaktlencse tökéletes megoldást nyújt az asztigmiások számára. Ahhoz, hogy megértsük, mi a tórikus kontaktlencse jelentése, fontos tudnunk, hogy mi is az az asztigmia. Térjünk ki rá néhány mondat erejéig: Az asztigmia egy fénytörési hiba, melyet a magyar nyelvben gyakran „szemtengelyferdülésként”, vagy „kancsalságként” aposztrofálunk. Az bizonyos, hogy a rövid- és túllátás mellett ez a harmadik leggyakrabban előforduló fénytörési hiba. Ami a kontaktlencse viselés szempontjából lényeges az asztigmiások esetében, hogy az ő szemlencséjük nem tökéletes gömbfelszínnel rendelkezik. Ennek oka, illetve pontos eredete máig nem ismert, de az biztos, hogy az örökletesség fontos szerepet játszik a kialakulásában. Ez azt is eredményezi, hogy a hagyományos görbületű kontaktlencse termékek nekik nem megfelelőek, ezért fejlesztettek ki számukra speciális lencséket.

Tórikus kontaktlencse cilinderes szemüveg helyett

Viselhetnek-e lencsét az asztigmiások? A válasz egyértelmű igen, esetükben jelent megoldást az úgynevezett tórikus kontaktlencse, vagy másik ismert nevén a cilinderes kontaktlencse. A cilinderes szemüvegekkel szemben a cilinderes kontaktlencse előnye, hogy jóval nagyobb látóteret kínál viselője számára. Ezeknél a lencséknél a dioptria mellett a tengely és cilinder pontos helyére és értékére is szükség van. A kisebb mértékű asztigmiát még nem szükséges külön korrigálni, mert a kontaktlencse nem fekszik szorosan a szemen, és a kettő közötti könnyfilm kiegyenlíti a szabálytalanságokat. Az így elérhető korrekció mértéke egyénfüggő. A nagyobb mértékű asztigmiás fénytörési hiba esetében viszont szükségszerű a tórikus lencsék alkalmazása, melyek vastagabb alsó részüknek köszönhetően stabilitást és megfelelő illeszkedést biztosítanak viselőjük számára.

Mely márkák közül választhat?

A cilinderes kontaktlencse ár szempontjából nem feltétlenül jelent többlet kiadást, és az elérhető márkák is hasonlóak a nem tórikus lencsékhez: Proclear, Acuvue, Air Optix, Avaira, Biofinity, Biomedics, Clariti, Dailies, a listát még hosszan sorolhatnánk, a minőség garantált!

Cilinderes kontaktlencse rendelés előtt kérje ki szemész szakorvosa véleményét!